П`ятниця, 29.03.2024, 00:15
Вітаю Вас Гість | RSS

Мій сайт

Меню сайту
Категорії розділу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Листопад » 16 » Україна-НАТО: 20 років партнерства
18:07
Україна-НАТО: 20 років партнерства

Україна-НАТО: 20 років партнерства

 

Двадцять років тому, 9 липня 1997 року у Мадриді Президент України Леонід Кучма,

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Хав’єр Солана та лідери 16 країн-членів НАТО підписали Хартію про особливе партнерство. Відтоді цей документ став основоположним у взаємовідносинах між організацією та Україною.

Головною метою НАТО є захист свободи і безпеки всіх її членів політичними та військовими засобами відповідно до Статуту ООН. З самого початку існування Альянс працює над установленням справедливого і тривалого мирного порядку в Європі на засадах загальних демократичних цінностей, прав людини та верховенства права. Ця головна мета Альянсу наповнилась новим змістом по закінченні холодної війни, оскільки вперше у повоєнній історії Європи перспектива її досягнення стала реальністю.

Хартія визначає принципи співробітництва України з НАТО, метою якого є зміцнення стабільності, збереження миру і посилення безпеки в Європі. Щодо гарантій безпеки, то крім міжнародних гарантій забезпечення територіальної цілісності, суверенітету та недоторканості кордонів, зафіксованих у даному документі, найважливішими для України є підтримка з боку НАТО демократичного та економічного розвитку України, а також право України звертатися до НАТО за допомогою і підтримкою у випадку, якщо її політична незалежність та безпека опиняться під загрозою.

«Хартія для нас є тим інструментом, який підсилює наші можливості або відкриває нові», – підсумовується в доповіді Управління політичного аналізу і планування МЗС України. Практичне співробітництво України з НАТО здійснюється на основі передбачених Хартією про особливе партнерство між Україною і НАТО Робочих планів імплементації Хартії, а також Індивідуальної програми партнерства України з НАТО. Сьогодні Індивідуальна програма партнерства між Україною і НАТО в рамках ПЗМ та більш широкий план співробітництва налічують понад 100 практичних завдань. Двосторонні оборонні програми містять ще більше завдань. Таким чином, стосунки України з Альянсом, налагодження та подальша оптимізація яких тривала протягом 1990-х років, поступово вийшли на рівень одночасної взаємодії сторін у трьох взаємопов’язаних площинах:

• багатосторонній форум для консультацій і співробітництва з політичних питань та питань безпеки, яким є РЄАП; 21

• спеціалізоване колективне партнерство в сфері оборони, військового співробітництва та операцій по підтриманню миру – поглибленої ПЗМ, яка з травня 1997 року здійснюється під егідою РЄАП;

• безпосередні відносини Україна-НАТО в формі особливого партнерства, регламентованого Хартією Україна-НАТО.

Що випливає з членства в Організації для країни та її громадян? Які сторони їх життя зачіпає участь в НАТО?

Процес входження до НАТО є стимулюючим фактором для проведення внутрішніх політичних та соціально-економічних реформ усіх сфер суспільного життя, гармонізації законодавства з правовими нормами та демократичними принципами країн-членів НАТО, прискорення трансформації Збройних Сил України, встановлення цивільного демократичного контролю над оборонним та безпековим секторами держави. Після вступу до Альянсу Україна братиме безпосередню участь у процесах вироблення і прийняття рішень щодо подальшого розвитку європейської та євроатлантичної безпеки, які не лише стосуються інтересів національної безпеки України і НАТО, але й формують сучасне середовище євроатлантичної безпеки, включаючи безпеку України. Україна отримає безпрецедентні додаткові гарантії забезпечення державного суверенітету, територіальної цілісності та непорушності державних кордонів відповідно до Вашингтонського договору.

Вступ України в НАТО сприятиме покращенню інвестиційної привабливості країни в очах міжнародних інвесторів. Неможливо назвати точну цифру фінансових вливань, які може отримати Україна, проте досвід країн попередніх хвиль розширення свідчить про значне зростання прямих закордонних інвестицій. Щодо позитивів, які Україна вже має сьогодні, слід згадати проект НАТО щодо створення Трастового фонду для ліквідації надлишків застарілих боєприпасів в Україні. НАТО надає допомогу Україні у вирішенні проблем звільнених у запас військовослужбовців. Завдяки фінансовій підтримці Альянсу з грудня 1999 р. по 2005 р. було організовано 39 курсів з вивчення іноземних мов (англійська, німецька, французька, італійська), які закінчили 447 колишніх військовослужбовців, і 15 курсів з основ 26 ведення підприємницької діяльності для звільнених у запас офіцерів. Членство України в НАТО матиме глибоке цивілізаційне значення для нашої країни. Адже входження до Альянсу означає для нас, перш за все, приєднання до сім’ї націй, що мають спільні демократичні цінності, які цілком поділяє український народ. Національним інтересам України відповідає взаємодія з країнами-членами НАТО у боротьбі проти міжнародного тероризму, розповсюдження зброї масового знищення, нелегального обігу наркотиків, торгівлі людьми, в питаннях захисту навколишнього середовища, становлення громадянського суспільства тощо.

 

Категорія: Бібліотека | Переглядів: 288 | Додав: mixnewa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Copyright MyCorp © 2024
uCoz